Thursday, December 11, 2008

MINGGU TEKANAN!!

Salam...
nasib baik blong ni hanye memerlukan penulisan..kalau percakapan atau perbualan, confirm aku kalah!!sbb aku x leh ckp byk sgt..aku betul2 sakit skrg ni..bukan sakit aper..SAKIT TEKAK YG AGAK KRONIK!!!

Aku start sakit dari hari sabtu lepas...ni dah hari khamis..waaaaaaaaa..dah nak masuk 1 minggu mcm ni..mula2 tu aku ingat sakit biase2 je..panas dlm ke...or kurang minum air ke..tapi kali ni..berpanjangan lak..

Aku dah x tahan sgt..jgn kate kan nak makan makanan keras2..nak telan air liur pun x terdaya!!!perittt rasenyer..Tuhan dan aku je yg tau sakitnyer!!!!aduhhh...Mase hari Isnin(hari raya haji)...mlm tu aku dah x leh tahan..zul suruh gi farmasi..beli ubat sakit tekak..aku pun beli la..ubat nye warna merah..Budak farmasi tu ckp makan setiap 4 jam..baikk la..aku pun balik dgn harapan..lepas mkn ubat ni confirm tekak aku leh baik!!

Tetapi ape kan daya..dah hampir 6 biji aku telan..x elok2 jugak..Ade gak kawan cadangkan kumur2 dgn listerine..sbb listerine kan pembasmi kuman2 dlm mulut ni...so,balik keje aku pun wat la mcm yg dorang suggest tu...hmm..2 ari aku try..masih mcm tu jugak..sekejap je elok nyer..selebih nyer..berdenyut2 terutama time nak telan air liur...

Time nak tido la paling seksa skali bagi aku!!!badan letih sgt..rebah kan badan, cuba lelapkan mata...tetiba aku rase mcm ade something kat rongga hidung aku ni!!!susah aku nak bernafass.rupanye kahakk aku dah blok pernafasan aku!!..tolongggggggg..mcmane aku nak tido?!?!?!?aku pun bgn la..gi toilet..buang ape yg patut...Lepas tu..ok la..lega..boleh bernafas mcm biase..aku dapat lelap kan mata dlm 10 minit je..pastu bertalu2 batuk aku...gatall sungguhhh tekak ni!!!kenapeee laaaaa tekak aku ni...pedih..sakit..gatal...mcm di hiris2 dgn pisau yg baru di asah!!!tolongggggggggg...

Ari ni ari khamis..gi keje mcm biase..pagi sarapan mcm biase..boleh mkan lagi..masuk tghari je..tekak aku ni berdenyut2 balik...Ya Allah..pedihhh sgttt..ape pun aku x leh mkn..tapi aku pakse gak..sbb lapar giler!!!lepas lunch..dlm kul 4 mcm tu..aku x tahan sgttt2..aku pun terus gi blok sebelah..ade satu klinik kat situ..husband aku ckp ubat dia elok..sbb panel hotel tempat dia keje...

Aku pun jalan la dgn laju nyer..sbb klinik tutup kul 430ptg..huhuh..sampai2 ade la 3org patient..time dia panggil nama aku tu..x pulak dia berdenyut2 tekak ni!!mcm tau2 je nak jpe doc..tekak..tekak..ko main2 kan aku yer!!!huh...Then doc pun tanye la soklan2 lazim bg seorang doc kepada patient nyer
doc - have a sit
me - tq doc
doc - sakit aper?
me - sakit tekak doctor
doc - mcmaner rase?
me - bile nak telan air liur sakit sgt..
doc - dah brape lame sakit ni?
me - nak masuk seminggu doc
doc - hmm..bukak mulut..i nak check...(sambil menjolok kayu yg slalu utk cek tekak tu
ke dlm mulut aku yg cute ni)dia keluarkan pulak meter cek demam tu..di sumbat
ke bawah lidah aku...lame gile nak tunggu menda tu bunyi..tittttttttttttt...(ade
dlm 5 minit kot).tarik nafas lepas..tarik nafas lepas...
me - ok ke doctor?
doc - ok...i give u antibiotic n chewy pil...take it after your meal ya..if not u can get
gastric..remember ar...ok..that it..
me - owh..that all doctor...ok..ok.tq..(aku masih blur2 sebenarnyer..doc ni cek ke
tidak tekak aku ni....adehhh...

xpela..dlm perjalanan balik ofis tu..aku terfikir..doc ni cek betul2 ke main2..aku sakit sgt ni..tapi dia kate xde aper..hmm...xpela..aku try mkn antibiotik dulu..mane tau..esok2 dah sembuh..aminnn...sampai je ofis..aku punye la x sabo..aku terus amek ubat kunyah tu..aku kunyah la...punyela x sedapppppppp rasenyer!!uwekkkkkkkk..aku x suke mkn ubattttttttt...tapi ni terpaksa..nak baik punye pasal..belasah!!!

skrg dah kul 11pm...aku masih mcm ni..makin sakit aku rase tekak dan lelangit aku ni..nak telan ape pun susah!!!!susah nak jelaskan dgn kate2..nasib baik blog ni menggunakan penulisan..lega skit la..walaupun x baik2 lagi...huhuhuh...aku harap..aku bagun esok pagi..segala yg sakit2 kat tekak aku ni..dah beransur pulih...korang pun doakan la ye..aku dah x tertahan ni..sakit sgt...rase mcm nak demam pun ade..ni jela entry kali ni...semoga berjumpa di lain entry..adioss..salammm...


4 comments:

fiza nordin said...

uikss sakit tekak ke? nak telan air liur pun payah eh? abih...camne nak makan lemak2 aku nih? wakakahhhhhhh

get well soon....

Mummy ILa said...

try kumur air garam...sian ko ..simpati aku. :(

Eda said...

aku dapat bygkan penderitaan ko sya,..sebab dulu pun aku kena camni gak... air asam jawa tu aku telan pekat2..takdela baik trus tapi leh kurangkan sakit tu sikit.. tapi kalau telan ubat doc bagi mmg insyaAllah klau setakat sakit tekak biasa tu lama2 dier redha..just tgk dlm sehari dua ni klau tak elok lagi better ko refer doc balik..or try doc lain ke...maybe lain doc lain advice dier kan..hope u'll get better soon..tek k

saveme_zero said...

sya..g la kinik lain. specialist pya. kinik biasa ni..paham2 sendiri je la.