Thursday, December 4, 2008

APAM BALIK KU..

Salam..

Bile tgk kawan2 wat apam balik..terdetik kat ati ni nak wat gak!!!ape salahnye kite mencuba kan??x rugi..masuk mulut kenyang..hehehe..actually..aku tgh x sihat ni..badan rase nak demam..tapi ntah ape rajin aku mlm tadi..sempat la aku masak pastu buat acuan apam balik tu..tadi pagi baru aku wat..hmm..alhamdulillah..menjadi apam balik aku!!aku mcm biase la..bagi separuh kat mil..separuh bwk ofis..same2 dapat rase..majoriti kate sedap..aminn..my 1st try menjadi..aku alter skit resepi ni..aku letak cream corn+choc rice+gula skit..kacang xde..hehehe

ni la hasilnyer..ok x??



Ari ni dina aku anta dina kat mak aku...adik aku yg bongsu suruh mak aku bwk dina gi petrosains ngan dia..sibuk suruh dina ikut..dina demam tu..tapi mcm x demam je..aktif semacam..terlompat2..sonok je..lepas anta dina kat mak aku,kat klcc..aku patah balik ke ampang..nak amek moto..mmg arini masuk ofis lambat..sbb nak gi bayar bil2 ofis yg blum bayar..maklum la..skrg ni musim kawin..despatch yg slalu byrkan bil ofis aku ni..coti kawin lak..hahah..xpela..ko gi la kawin..aku leh wat keje ko..byk tempat aku gi.pale dah pening..sampai kat perkeso,jln ampang..aku dpt msg dari zul(laki aku la)

"Abg dah rase apam balik yg awak buat ni,sedap la.Boleh buat niaga kat pasar tani tu!"

ceh..meniaga pasar tani lak...aku niaga tul2 krg!!!whakkaka..ape2 pun..tq atas pujian awak..x sempat nak reply ckp tq..time tu atas moto lor..hahaha..ok ..that it!!



mlm tadi aku terasa nak mkn sotong..so,aku wat la sambal sotong..dina lak mkn fish finger je..abis sekeping dia mkan...aku potong kecik2..dap mak..dap..dap..hahaha..laki aku keje petang minggu ni..so,kami berdua je la kat umah..mkn la ape yg ade dlm peti tu..janji kenyang..aminn

ni la dinner aku dan dina



dina..ko jgn nak bergambo je..mkn cepat!!!


p/s :- pstttt..ni resepi apam balik versi SYAFAWATI..di olah dari resepi ms.oreo(myr)tq for the simple resepi..i likeeeeeeee
  • 2 cawan tepung gandum(AKU PAKAI TEPUNG KEK - SELF RAISING FLOUR)
  • 1 sudu teh soda bicarbonate( X PERLU SBB DAH PAKAI TEPUNG NAIK SENDIRI)
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning(X PAKAI PUN )
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • 1 cawan susu segar(NI AKU PANDAI2 TAMBAH)
  • Sedikit mentega/planta utk mengoles(X TARUK PUN)
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar(AKU TUKAR KEPADA SWEET CORN,CHOC CHIP,CHOC RICE,GULA SKIT JE SBB DAH MANIS)

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembanG
  2. Masukkan tepung,baking powder,air,susu segar.
  3. Mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Tuangkan 1 senduk adunan tadi(suke ati nak tebal ke nipis).
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong.
  7. Selamat Mencuba!


12 comments:

nizajeff said...
This comment has been removed by the author.
kirana-ummikmal said...

adeh...cantik apam ko sya...
menarik betullll
licin gubu je nampak...
apam aku selilior sikit sebb corn nye melimpah!!! jap g aku upload gambo...

tapi byk2 gambo apam ko..x leh blah betul gambor lentok anak dara tuh...
cairrrrr aku bebb!!!~

Rafizah Nordin said...

apam balik yg mengancam.pasni kite beralih demam ayam madu plak ye...jom jalan-jalan.ekekek ish mcm si gendut maria plak wahaha

~~ciklinn~~ said...

eh cantiknyer apam.... sya ajar aku buat camner..... huhhhhuh camner aku nak diet nie...

kalo wat sendirik leh etak jagungg byk2 kan... jgn lupo bg aku resepi nanti..

Eda said...

haaa..buat pun apam..hehehe...dina makn fish finger je ke..larr...apsal x mkn apam..kahhhhh.. dah berubah muke dina skang eh..dah cam ko skit...alalalala...comey sungguh!!

Tinie said...

nmpak sedap.sekarang musim buat apam erk...meriah betul..ekekekeke aku x reti..sbb ada penyakit 'M' ekekekeke

mummy airell said...

sya..bestnyer aku nengok apam ko ni.nnt ko ajar la aku lak camner nk wat.teringin ler.

ai said...

HOIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

INI TAK BOLEH JADIK NI!!!! TAK BOLEH!!!!!!!!!
SUME ORG BUAT, AKU PON NAK GAK..AKU NAKKKKKKKKKKKKKKKK
BELI JUGAK PETANG NI!! TAK KIRA!! HUH!!

elly said...

hahaha kak ai... buat jgn x buat kahhhhhh...

nizajeff said...

mak aiiiiiiii demam apam balik xabis lagi......aku pun tingin la nak buat weiiiiiii

Bibu said...

hi...ape ni sume oang dah kemaruk apam balik nih..tak buleh jadi...harus aku .....................................ke pasar mlm ni hehhehe

ZiE said...

cantik apam ko sya.. pandai sungguh mak dina ni buat.. laki ko pun dah suh niaga tu.. apa lagi