Monday, April 20, 2015

PUTERI KE-3 (NUR SYAZA ELYSHA)

ASSALAMUALAIKUM WBT

Hari ini... 20hb April, lahir seorang lagi puteri saya di beri nama NUR SYAZA ELYSHA BINTI ZULHAIRY.

Kandungan yang tidak di jangka..Allah Maha Berkuasa..Maha mengetahui segala nya. Setiap bulan saya x pernah lewat datang bulan..bila skali tu lewat walaupun sehari..mula la fikir macam2..hahaha..x fikir panjang..trus pegi farmasi..beli UPT x sabo..kat ofis jugak cek..Alhamdulillah..x di sangka..saya di beri peluang mengandung lagi buat kali ke 3..

Trus sms suami, reaksi dia mase tu saya pun x tau..sbb dlm whasup je..ape2 pun, dia bersyukur dgn rezeki ini.. 9 bulan saya lalui dgn sedikit tekanan..stress..mcm2 di fikiran ni..serabut kepala memikirkan mcm2 benda..anak2..keluarga..adik beradik..kos sara hidup zaman skrg ni..boleh ke saya nak lalui semua ni..dgn ketiadaan kedua ibu dan bapa saya..saya hilang tempat bergantung..tempat mengadu..dan tempat bermanja..syukur saya masih mempunyai ibu bapa mertua yg sgt baik.

pembawakan kali ni lain sgt..saya mabuk truk dari kedua kakak nya..maybe sbb sye x tenang..pembawakan tu menjadi2 pulak..dah tentu la bila dah ada 2 anak perempuan, saya mengharapkan kali ni anak lelaki pulak..tapi kuasa Allah xde sapa pun dpt melawan nya..saya redha dan percaya qada qadar..ape pun yg Allah bagi, saya terima seada nya..insya allah..

teringin sgt nak buat 4D scan, trus saya survey2 klinik yg berdekatan yg ade khidmat scan 4D ni..jumpa satu di Ampang, klinik fauziah nama nye..mase tu kandungan saya dah masuk 7 bulan..agak besar dah..doktor bgtau..kandungan air ketuban saya kurang waktu scan tu..so, baby x nampak clear..kalau x nampak..mmg x leh buat la 4D tu..rugi kate dia..tapi doktor tu ckp..sebelah kiri air banyak..kanak kurang..kepala baby dekat sebelah kanan..doktor pun gosok2 perut..goyang2 skit..bg air ketuban beralih ke belah kanan..hahaha..mcm2 kan ..x lama pastu..doktor scan..nampak wajah baby saya...subhanallah..x sangka saya se clear ni buat 4D scan..nampak sungguh bentuk wajah dia..terkesima kejap..exited..mase pi buat ni x bgtau suami pun..hahahaha..suprise la konon..
soalan yg sye tunggu2 nak tanyer doktor " baby ape ye doktor?" hurmm...nampak kat sini jelas girl puan...girl lagi la anak puann..hehehe... alhamdulillah..saya sedikit keciwa..tapi x la frust menonggeng..ape pun yg Allah bagi..itu la yg terbaik buat saya dan suami..kami terima..

 ini la wajah puteri ke 3 kami..ternganga mulut dia..hahaha..mase tgk gambar ni..trus teringat anak no 2..ilyani..mmg sebijik wajah kakak dia..hahahha

elok je dia bersandar kat uri dia..dah mcm bantal peluk pulak..


kandungan dah cecah 38 minggu..masih xde turun tanda..tapi hari tu saya asyik cirit birit..pastu start sakit pinggang dah..saya trus ajak suami pegi hospital ..dah cek laluan..tapi masih x bukak..tinggi lagi kate nurse kat hospital tu..ok..saya pun balik..suami kata..baik saya duduk rumah mertua memandangkan kandungan dah sarat sangat..takut kalau kat rumah sakit..suami kerja xde siapa leh anta hospital..ok, saya akur aje..duduk la rumah mertua seminggu tu..masih xde tanda sakit nak bersalin..smp la 20hb April..jam 330pagi..saya rase sakit pinggang..tapi sbb malas nak bangun..saya sambung tido..hahaha..bila dah kul 530 gitu..x leh tahan nak kencing..pegi la tandas..tgh kencing skali tgk ade darah keluar..huhuh..rase nyer ni la masa yg di tunggu2..sye ambil tuala..mandi terus..sesudah azan subuh..saya kejut suami..bgtau dah turun tanda ni..kena pi hospital..melompat suami saya..hahahaha..sblm pegi saya sempat minum air ESP shaklee sebotol dan mkn kurma 2 biji..dgn harapan ade tenaga la nak meneran krg...saya salam kedua mertua..dan trus ke hospital ampang.

Time ni dah rase contraction,  tapi x kuat sgt..smp je hospital..trus cek bukaan..doktor tu seluk..dia ckp x rase pun..dia x puas hati..dia amek mesin scan..scan2..rupa nya baby saya melintang...Allahuakbar..mase tu jantung saya berdegup kencang..mcm lari 100 meter!!!mcmane boleh melintang..minggu sudah elok je kepala dia kat bawah..kuasa Allah takde siapa yg boleh menyangkal..tanpa fikir panjang..doktor suruh panggil suami masuk..pembedahan segara perlu di lakukan..sbb dha turun tanda..takut apa2 jadi pada baby..mase tu saya x tau nak happy or sedih..saya x pernah melalui pengalaman czer..takutttttt weh..takuttt sangat..dgr pengalaman kawan2 sedara semua kate czer sakit..huhuh..Ya Allah...kau lindungi aku dan kandungan ku..semoga selamat semua nya..

Di usung ke bilik bedah, pengalaman baru buat saya..mengigil!!!tambah pulak suami x boleh ikut masuk dlm OT ..sedih sgt..huhuh..tapi relax je..control..hahaha..dlm bilik OT tu..masya allah sejuk bukan main..menggigil saya..saya tau kejap lagi perut saya akan di tarahh..aduhh...bermula procedur czer..di cucuk nyer epidural di tulang belakang..ubat bius utk bagi kebas separa badan..x lama tu..automatik contraction yg tadi nya hilangg...waaa...legaaaaaa...tapi dari paras pinggang ke bawah mmg x rase apa dah..trus doktor zasssssss perut saya..saya x nampak..tapi dpt dgr ape yg dorang tgh buat..huhuhuh..di sebelah kanan di sedia kan oksigen..sebelah kiri bekas utk saya muntah bila2 masa...

dlm masa 10 minit dlm ot tu..tetiba saya rase nak muntah..selambakk saya muntahhh..eeee..x sukee laaa....lepas 5 minit muntah lagii...truk jugak kesan sampingan czer ni..huhuhuh..x lama lepas tu..dlm mase x sampai 30 minit..pembedahal selesai..Alhamdulillahh..syukur kehadrat Allah SWT..bila saya dengar je baby nangis..saya pun sebakk sgt..tapi saya x dpt pegang baby saya..sbb keadaan x mengizinkan..muntah x habis2..huhuhu..sye tgk jap..kul 730 pagi..wah..sekejap je czer ni ye..dah la x rase ape2..tau2 dah selesai..hehehhe..


kaedah : pembedahan
berat : 2.95kg
nama : Nur Syaza Elysha Bt Zulhairy


30 minit lepas tu..saya di tolak ke wad biasa..masih muntah2..truk sgt kesan sampingan nya..langsung saya x leh jenguk baby saya..lagi pun procedur czer..x leh bangun lebih kurang 6 jam..so..baring je laa..masih mamai2...alhamdulillah baby saya x byk ragam..nangis skit2 je..mmg saya x laratt sangat..smp la waktu melawat tghari 1230..makcik2 saya dtg melawat..waktu tu saya masih dlm keadaan x sedar sepenuhnya..huhuh..baby saya di bawa ke bilik daycare..sbb keadaan saya yg sgtt x mengizinkan..

tempoh berpantang tak menjadi masalah pada saya..saya berpantang di rumah mertua buat 2 minggu pertama saja..lepas tu saya ckp saya nak balik rumah berpantang sendiri..alhamdulillah..Allah permudahkan semua nya..saya masak sendiri..uruskan anak sendiri..Allah bagi kekuatan pada saya utk harungi semua ni..



Elysha sebulan dah..cek up time..
20hb Mei 2015

Saya sangat2 bersyukur dengan kehadiran permata hati ni..saya berjanji pada anak2 saya..saya akan cuba menjadi ibu yg terbaik buat mereka..insyaallah..saya ada 3 anak dara uolsss...baby boy?? kalau ade rezeki nanti..y not??hahahahha









Wednesday, April 1, 2015

Persiapan bersalin


Tu diaaaa...x sabaq dah cheq nak bersalin ni...kali ni entry pasal persiapan dan perkakasan sblm bersalin la ye..x byk masa dahhh..skrg pun sye dah stat cuti..mmg kali ni cepat betul letih nye..so..i just need to rest at home....doakan semua dipermudahkan..aminnn


Botol tommie timmie..botol ni sye grap.mase maternity expo kat midvalley baru2 ni..

Drying rack..sgt penting Ye..esok nak basuh botol nak kasi kering..senang ada benda ni..xde la sepah2 botol tu kan..

Hasil rembatan di booth tommie tippie

Mase peknen 5 bulan..sye sempat ushar di lazada..manual breastpump..sblm ni x penah lagi guna..sbb dah ade electric pump spectra 3 tu..saje beli utk back up je..lazada offer rm109 je..so grab!


Ni la botol2 yg Ada..utk simpan stok ebm nanti..semoga ada rezeki si baby utk menyusu badan selama 2 tahun..insya allah..aminn

Bengkung lilit..ni pun penting woo

Rm50 ..boleh beli on9..sye beli kat kedai kelengkapan berpantang kat giant tmn permata sebelah atas tu.

Set bersalin saya..cuba ni pulak kali ni..

Yg ade di dlm nya..yg best nya..semua bahan2 ni terkandung ayat Alquran ye..so jgn kasi anak3 langkah pulak.

Jumpa storage ni kat DIY..bekenan trus amek..sementara ni letak bj2 baby la..

Mood terajin..sya jahit sendiri bantal cute ni..



Beg saya nak bwk ke hospital..beso bak hanggg

Ni beg baby


Ok baby..when u are ready to see the world..plz let me know.sila bg tanda2 awal ye baby..jgn trus contraction..pengsan makkk..hahhaha


sekian..x lalu nak taip byk2..nyilu rase perut..seramm pun ada..hahahah...doakan segala nya dipermudahkan..saya sihat..anak sihat...amin..aminnn

Tuesday, March 17, 2015

Buah kundang yg manis

Kisahnya..saya nampak ade friend kat fb post gambar buah kundang yg kuning..debab..menawan tuu..trus mata ni terbeliak..hahahha..kalau dah mengandung tu..mcm2 kan..smalam balik dari makan mkn mlm...ajak en.zul pi chow kit..sbb saya tau..kat sana je saya bley dpt buah tu..tempat lain xde..


dlm kul 1030 kot..amp chow kit..mak eh..ranum2 kundang ni..rm30 sekilo koo...mau x ranum..baby dlm perut punye pasal..saya beli jugak laa..lepaskan ngidam org kate...
Smp2 umah...basuh...trus ngap 3 bijik!Ya Allah sedap kemainnn...lahap saya mkn..size sebijik tu sama besar dgn size buah plum tu..beso kan?tu je la kisah buah kundang dari saya..hahahaha



Monday, March 16, 2015

3rd trimester


As Salam..fuh..tadi dah penat menaip.ter delete pulak entry pasal 3rd trimester ni..kahhh...sabo je la..nampak sgt dah lama x ber update blog ni!!hantu betul!!!

Ok, x byk masa dah..nak cite skrg dah 34weeks..condition x bape ok, sbb slalu nak pitam, pening, x larat, malas, mengantuk, sakit punggung,sakit semua sakit laaa..huwaaa..pregnant kali ni betul2 menduga ibu mengandung la...mcmane pun..kena harungi jugak la..


takde apa yg saya harapkan selain dari doa2 dari org2 yg saya sayang..kawan2.. saudara mara..sahabat saya..doakan semoga semua nya di permudahkan..amin..aminn...lain anak, lain pengalaman bersalin nya..kali ni x tau la mcmane nasib saya.. 

Insya Allah, kali ni saya akan berpantang sendiri..memandangkan kedua org tua saya sudah tiada..tapi dlm minggu pertama, maybe akan duduk rumah mertua kejap..huhuhuh..menumpang kasih skit la kat mertua..sbb tu la sye berharap sgt semoga proses kelahiran kali ini di permudahkan...agar mudah saya nak uruskan semua nya sendiri..Insya Allah...

Mak , ayah, nanti nak dekat2 branak, akak ziarah kubur mak dan ayah ye..x lama lagi cucu mak dgn ayah lahir ke dunia..Al fatihah buat kedua org tua saya..rindu bertandang lagi..bila melihat wajah kedua arwah..air mata ni x boleh di tahan dari jatuh..bersabar la..bertabah la wahai hati..sesungguhnya, Allah ada perancangan Nya yg kita sendiri x tau..


Tuesday, March 3, 2015

Tahniah cousin, Shahrul Fadhil Anuar!!

Nikah sudahhh wahai cousin ku fadhil..x sangka jugak secepat ni dia mendirikan rumah tangga..jodoh dah sampai kan..ape nak di kata..Umur fadhil ni boleh dikatakan muda lagi la.. baru 23 tahun..dlm kami ramai2 cousin2..dorang ni sebaya ada 4 org...jodoh dia ni yg sampai dulu..alhamdulillah..suke3!

Majlis akad nikah berlangsung di Kota Tinggi, Johor.. agakkk jauh la rumah bakal isteri dia..hahaha..masuk ke dalam2 felda nun..tapi satu pengalaman baru buat saya la..dpt berjalan ke kampung2 org..tgk budaya org kan.. mase nikah / persandingan blah perempuan, suami saya x dpt join..sbb dia kerja..jadi..kami menumpang aje la kereta kakak si fadhil ni..dia sewa kete alphard..waaa..selesa jugak la..dgn keadaan saya tgh buyong2 kann..perjalanan jauh lak tu..dpt lak kete beso..best lerrr..hehehe..


tenang aje bakal pengantin..
Alhamdulillah..lajuuu..sekali lafaz..sah bergelar suami isteri..Aminnn

Ke esokan nya..majlis bersanding..kami bwk perut je la kan..semua tuan rumah dah sediakan..hahaha..ni la masa nya mak buyong isi perut..ade 2 mak buyong masa ni..cuba la cari kalau pandai..hahahaha


happy tul pengantin tu..hehehe


anak syurga saya ni..


Sebulan lepas kenduri rumah pengantin perempuan..berlangsung pulak blah pihak pengantin lelaki..keluarga kami la tu..buat kat sentul aje..sonang.dekat dgn rumah kan..alhamdulillah..semua berjalan dgn lancar..meriah!!dewan besar..selesa sgt..makanan pun cukup..semua happy terutama pengantin la..kami memeriahkan aje..


tema yg di pilih. coklat n cream kot eh..
anak2 bidan terjun..jadi pengiring..blasah je la nak




org Melbourne pun turun uolsss..hehe



with makcik n cousin



mak yong 1..



mak yong 2..



nenek kesayangan kami..comey sgt nenek!!!



family abg saya..anak lelaki dia ilang mana ntah..


Tahniah sekali lagi fadhil..semoga rumahtangga fadhil dan eira akan sentiasa utuh dan dilimpahi rezeki..amin..amin..cepat2 dpt baby ye..ramai kan cicit tok deris..hahaha..akak tgu masa nak meletop je ni haaaa...

Sunday, March 1, 2015

SUKAN PASTI CAWANGAN GOMBAK 2015

Salam..harini saya sukan..skolah saya wakil rumah kuning!!!motto rumah kuning adalah "KUNING,KUNING, BARU LA PENING, ALLAHUAKBAR!" HEHEHe



 sye dapat 3 meddle harini..
ni uncle fendi saya..bukan cikgu saya tau.


panas pun saya tetap happy


 dgn kawan2.


mmg meriah sukan PASTI cawangan gombak ni


perbarisan rumah kuning dapat tempat ke 3..alhamdulillah!!


somelnyer anak mak nii..