Sunday, February 15, 2009

KUEH MELAKA

Salam..

bertemu lagi di entry yg baru...hmm..hari sabtu...selalunyer..hati2 coti mcm ni..aku mesti merayap!!x sah kalau x merayap..x leh nak dok umah 1 ari ler..mesti nak kuar gak walaupun beli roti kat mamak bawah..huhuh..panas bontot je kalau dok umah ari coti2 gini...hmm..

Ari ni laki aku keje pagi...dlm kul 4 dia sampai...mase dia sampai tu.aku ngan dina dah siap2 nak kuar dah..kahhhhhhhhhh...terserempak ngan laki aku..dia dgn muke tekejutnyer...mesti dia pelik..mane la pulak bini aku nak pegi ni???x bgtau pun...hmm.."sye nak gi kedai jerk...kedai bawah ni..."fuhh..mesti dia lega..sbb aku angkut anak dara dia..dia blum main2 ngan anak dara dia lagi..so, aku memutuskan...utk tidak membawak anak aku ke kedai..hahaha.."dina ikut ayah yer..mak gi kedai jap"okkkk...dina jawab..good girl!!!

Dah smp kedai tu..aku leh lupe nak beli aper????kahhhhhhhhhhhhhh...lame gak aku pusing2 dlm kedai tu..sampaikan mamak tu ikut bontot aku "mau cari apa kak?"adeh..sibuk la mamak ni..aku tgh fikir la ni..ape aku nak cari!!!!heheh...at last..aku serrender..."mamak,bagi saya tepung beras,tepung pulut,tepung gandum,daun pandan,kelapa parut!!!!hmm...tu je mamak!"
Dgn pantas nyer mamak tu gi amek ape yg aku ckp tadi!!!tapi mesti dia tertanye2..nape la pempuan ni beli tepung jerk???nak mkn tepung ke haper??kahhhh..suke aku la!!duit aku!!!

hmm...sampai2 umah jerk...aku tgk..laki ngan anak aku tgh mkn banana split!!!huh...maklum ar..cuaca panas skrg ni..hehehe..layan gak mkn banana split petang2 tu...then..tanpa buang masa...aku terus ke dapur(memandangkan x kuar ke mane2).."rase mcm nak wat kuih ler...kueh ondeh2 aku panggil..ade yg panggil kuih gula melaka...hmm..mane2 je la..janji korang tau rupa kuih ni..ok???hmm...dina pun tolong aku gentel ok!!!!pastu dia tolong lain gak..tolong tumpahkan tepung pulut aku!!!!!!!huh..nama pun anak dara kan??mesti tolong mak nya...
tq yer anak mak...lain kali TOLONG la lagi..mak sukaaaaaaaaaa...




Hmm....mesti korang tanyer...nape aku snap pic tako tao ni kan..kan??wat pertama kali nyer..aku tau menda ni la yg di panggil TAKO TAO!!kahhhhhh..baru minggu lepas..aku tgk kat blog kak fiza..dia wat tako ni..aku puas tanyer dia..amenda tako ni ..ape rase tako ni...dia ape sebenarnyer..manisan ke...ape ke??aku confius..x tau..pastu..jawapan aku terima "tako tu rase tako la..!!!"huh..sungguh x membantu!!!!

Sudahnyer...smalam aku ke Jusco AU2..gi berdua ngan dina jerk...jalan2 jap..nak gi beli roti..pastu..jalan punyer jalan...nampak la satu tulisan ni..mcm penah dgr "TAKO TAO..."ish2..aku pun gi la tgk dekat2...oooooooooooooooooo...ini rupanyer tako yg di kato2kan tu..whakkakaka...bulat2 mcm telor..putih jerk..tapi dlm tu ade isi...mcm sambal2 la...mcm2...tapi aku x terasa nak beli pulak..ntah la..mcm pelik kot..x penah try..hmm..xpe..next time kalau aku teringin..aku beli la...hehehe...

Kak za!!skrg aku dah tau ape itu TAKO yerk!!!cuba x tau ape rase nyer jerk!!!hehehehe...


3 comments:

ai said...

huiii..cantek tul buah melaka kau. siap ngan bekas lagik! keh keh, kau br tau tako tao tu yek? aku kalu gi JJ mmg wajib oo beli mende alah ni. sedappppppppp ;P

ctm-cak'on said...

astaga k.sya! t'ingin lak kuih buah melaka nie...dapnye...nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...

Mommy Prince said...

wah..cantik buah melaka ko..kekek..same besar jek sume.kalau aku tuh dah bermcm2 size..

syafa... tako tu sodappp.. Hero aku suke bangat.... kalau ke JJ sure kena beli 3 kotak.sebab bertiga beranak suko mkn..kekeke