Wednesday, March 9, 2011

buruk kan??

Ari sabtu ari tu aku mmg x keluar mane2..dok rumah saja..
hari malas sedunia.

teringin sgt nak mkn cheese cake,bile tgk line dah clear
(anak kecik dah tido la)
baru la kelentang ..kelentung kat dapur tu..dina mcm biase,wat hal dia..x abis2 dok tgk cite antu kak limah..antu kak limah..semua budak2 skrg mmg gile cite tu kan??ape kes??

Mula2 aku search la resepi kat myresepi.com
kebanyakan semua resepi cheesecake ade letak gelatin/yogurt/sour cream/perahan lemon yg mane,semua bahan2 tu xde kat umah aku!
kahhhh..so, aku pun terus mencari..dan mencari resepi cheesecake yg paling mudah seantero dunia!!!!

jeng..jeng..jeng..sudah jumpa!!!a ha!!semua bahan ade dlm peti ais!!ok,mulakan projek!!!zoommmmmmmmm

rupa mmg OUT la..tapi rase nyer mmg sodap ok!!

pada sape2 yg nak try resepi mudah ni..meh cuba kat sini..aku tepek resepi dan bahan2 nyer ye!!kejap gile dah siap..20 minit je bakar..:)

bahan-bahan ( 4 org )

  • 225 g or 8 oz phil soft cheese
  • 3.5 oz susu pekat manis-atau ikut kemanisan tersendiri
  • 10 g tepung gandum
  • 26 g choc masakan-cairkan
  • 1 telur
  • 1 tsp vanilla essence
  • Base:
  • 220 g biskut digestive-kisar halus
  • 3 sudubesar margerin

Cara-cara

  1. Base:- cairkan margerin dgn api sederhana, masukkan digestive kisar, kacau serata.
  2. griskan bekas 8". tekan campuran biskut & margerin hingga padat. sejukkan sekejap.
  3. filling:- pukul cheese sampai lembut. masukkan susu pekat, pukul lagi. masukkan telur, pukul, masukkan tepung & vanilla.kacau hingga sebati. asingkan 1/3 cwn
  4. cairkan choc, kacau dengan 1/3 cawan adunan hingga rata.
  5. ratakan adunan putih. akhir sekali, sudukan adunan choc diatas. marbled- used chopstick
  6. bakar 160degC hingga set. Hati2, jgn sampai perang, nanti tak cantik pula. yg ni nipis jadi 20 min dah masak. Sejukkan selama 4 jam
  7. note: kek akan merekah kalau over terlampau panas atau kek terlebih masak. jadi sentiasa intai2 kek tu :)

SELAMAT MENCUBA SEMUA...:)


***lupe nak bgtau..resepi nyer letak choc masakan..tapi aku xde choc..so, aku tukar choc ke blueberry topping saja...lagi bertambah2 sodap noks!!!***

MAK MERAH,

5 comments:

el said...

x nah wat chese kek..one day i guess ...sllu cam tu lah ghupe buruk tp masyallah sedap hahahaha

irma said...

rupa kemudian cerita...yg penting sodap kan.....dapat masuk perot...hehe

eLYies said...

nasib baik aku tak hantu kek cheese..hahahaha

Lyana@Mely said...

slalu gak wat ciskek..tap buat 1st ni jumoe resipi camni..simple sgt...leh try ni...

A.I said...

aku tau...walaupon rupa dia buruk, tp rasa mantop kan? gulp! - tertelan2 air liur aku!