Monday, December 12, 2011

1 week kimotherapy...


5hb - 9hb mak telah menjalani kimoterapi kat HKL...mak x kena dok ward..tapi kena dtg hari2 kat hospital utk drip ubat kimo..pastu boleh balik..hari2 aku call mak tanye mcmaner..ok ke x??hari isnin, selasa, rabu, aku call mak kate, mak kate ok..xde ape2 msalah pun..tapi hari khamis aku call ayah, ayah ckp mak muntah2, pening2..x lalu makan..hurm, balik keje tu..aku trus gi umah mak..tgk mak baring je..xde tenaga..maybe dari kesan sampingan ubat kimoterapi tu..aku ade baca pasal kesan sampingan ubat kimo ni..mmg pesakit akan mengalami simptom2 mcm tu, pening2, muntah2, hilang selera makan, cirit birit, tekak sakit dan mcm2 lagi la...tapi alhamdulillah, mak aku masih boleh bergerak ke tandas n mkn skit2..

mak nampak sgt x larat..lesu..mak tanye, mmg mcm ni ke kak effect ubat kimo tu? aku ckp "a ah mak..mmg kesan dia mcm ni la..mak akan muntah2..pening2..tekak perit sgt..tu pasal doktor suruh mak minum air banyak2..jgn tgu haus baru minum..minum je kerap.."tapi kejap je semua ni..lama2 ilang la.."

ari ahad aku sms adik aku, tanye mak mcmaner....adik aku ckp mak mcm tu jugak la....tapi dah xde muntah2..still pening2...alhamdulillah...alah tu x berpanjangan...harap2 mak cepat sembuhh..Aminnnn...skrg mak xde buat ape2..just dok rumah..anak2 aku pun aku x hantar kat mak aku..wat mase ni aku anta kat mak mertua kesayangan aku..hehehe..tq mak, sbb tlg jaga kan anak2 saya...mak the best!!!

so, next month...3hb january 2012 mak kena pegi hospital semula utk mulakan sesi radioterapi pulak..utk beberapa kali rawatan aku x pasti...harap2 xde ape yg memudaratkan mak..insyaallah mak...akak tau mak kuattt..:)


anak mu,

4 comments:

A.I said...

mmg gitu le efek dia syapak. tu sbb mak kau kene kuatkan semangat. ada org mmg tak boleh tahan ngan efek tu. semoga mak kau cepat2 sembuh ye..

el said...

huhuhu smoga mak kuat lah nok sya..sian dia kan...kuat sgt eh ubat kimo tu...
smoga mak kamoo cepat2 sembuh ye

Bibu said...

smoga mak cik sabariah diberikan kekuatan selalu.Amin

Pida said...

Salam blogwalking...
Mak saya pun sedang menjalani kimo. ini kali kedua dia kena kimo setelah sembuh 10 tahun lalu. Tak sangka kanser ni datang semula ke tahap 4. Mak saya dah kena radioterapi bulan lepas. Alhamdulillah mak saya sangat ok sebab dia sangat kuat, positif dan optimis. Kita pun mesti bagi semangat kat dia. Sama-samalah kita doa agar mak kita sembuh ye. Saya hanya nangis di belakang saja.