Friday, July 27, 2012

berita mengejutkan

Salamm...minggu ni tghari dan lepas balik keje mmg destinasi aku ke hospital ajee...melawat emak...cian mak..susut sgt badan dia.. :(

Mak kena masuk wad hari isnin..untuk buat ct sca hari rabu..lepas operation aritu mak ada masalah kat perot dia..dia jadi mcm busung..kerasss sgt...dgn x de selera makan..muntah...pening...kesian makk..

Hari rabu pagi mak ct scan...petang lepas keje aku pegi hospital mcm biasa...smp2 je..tgk mak xde kat katil..tanye misi dia ckp mak kena transfer wad sbb mak sesak nafas mase lepas wat ct scan tadi...ya allah...sesak nafas pulakk...

Aku pun pegi la wad 11..sebelah icu unit...ramainya orgg kat wad ni..semua yg kat wad ni kes kritikal..dorang monitor 24 jam.smp kat katil mak,aku tgk mak sgt lemahh..pakai oxigen pastu cungap2 bernafas... :(

Tetiba dtg doktor..dia nak jpe aku..ishhh..aku dahdupdapdupdap dah...ape la doktor nak bgtau ni...

Doc : ok mcm ni..tadi mak u sesak nafas masa lepas ct scan...kite dah x ray..kite dpti ada darah beku kat paru2 mak u..kita dah masukkan ubat utk cairkan darah tu..tapi risiko tinggi ye..boleh menyebabkan kematian..

Aku: haaaa???that serius??(aku dah down gile time ni)

Doc : yes...sbb perot mak u keras..dia membesar dan menekan paru2..dan saluran darah dari bwh tersumbat..so darah tu spread ke paru2..reault ct scan blum keluar lagi..still waiting..

Aku:aku blur gile time ni...down sgt.. :(

Aku x smp ati nak bgtau mak....

Doc: i dah cal doc from icu..dorang akan je mak u..maybe kena masuk icu..

Aku: icu pulakkk??(terdiam)

Aku pun berat kaki trus gi kat mak..mak tanye doc ckp ape...aku ckp xde apa..dia bgrau ade drh beku kat paru2 mak je..dah masuk ubat..nanti ok tu..tapi mk ken amasuk icu rau..di anak pantau mak kat sana...jgn risau la..trus aku mintak izin kat mak nak gi surau jap..

X putus2 mulut ni istifar...doakan mak selamat...cepat sembuhhh...selesai smayang..pegi balik ke wad...tetiba mak bgtau dia x jadi pegi icu.. alhamdulillahhhh..sbb mak boleh bernafas pakai oxigen dgn normal...xde cungap dahh..syukurrr ya allah...

Time ni result ct scan blum keluar...berdebar2 aku..nak tau masalah perot...paru2 pulak yg ade masalah...huhuhuhu..jam dah kul 7 mlm..aku dah sedih time ni..sobsob...tetiba doc shift petang masuk..bgtau result ct scan yg aku tgu2..

Alhamdulillah..alhamdulillah...syukur ..terima kasih ya allah...berita gembira...

Aku:hows the result doctor
Doc: ok..1st bout the lung..actually bukan darah beku.it just air saja...the perut also air dan gas...xde sel cancer yg merebak so far..

Aku:alhamdulillahhhhhhhhh..nangis ok!good news...aku bgtau mak..trus naik balik meter oxigen dia...:)

Doc:so skrg kite concentrate kat lung dulu...keluar kan air dari situ...then we go to stomach...n akan cek bone mak u.ade something kat bone (ulu hati) mak u...

Aku:ok doccc...tq very much...tq sgt..

Doc: welcome..dont worry to much..shes fine..

Esok sambungg lagi...sedih + happy...

Published with Blogger-droid v1.6.9

4 comments:

Niza K. said...

alhamdulillah.. haih berdebar2 baca... uuu. kami ada bercdg nk g hospital esk. nnti eja contact akak.

Unknown said...

besar dugaan ko yer syafa.. apa pun ko harus tabah dah sabar jaga mak sedaya mampu :)

Unknown said...

it me, ibu si fatin

Bibu Wilda said...

Alhamdulillah moga lepas ni aunti sab lagi cepat sembuh