Friday, July 20, 2012

Berita kurang enak di dengar

Salam...pertama sekali , saya selaku tuan blog nak ucapkan Salam ramadhan buat semua reader, silent reader, yg jengah2 kejap2, yg tinggal jejak kat blog aku ni..semoga ramadhan kali ini kite di limpahkan dgn rezeki yg melimpah ruah..sama2 kita tingkatkan amal ibadat kita dan sentiasa dirahmati oleh Allah SWT..

Berbalik pada tajuk entry aku kali ni...aku terpanggil utk wat entry ni lepas dpt whassap dari seorang rakan   yg mana mak kami mengalami nasib yg sama..iaitu pengidap barah...cuma beza nya di tempat yg lain..barah ni x kira tempat..kat mane2 pun dia boleh duduk dlm tubuh badan kita ni..kita berdoa byk2 pada Tuhan semoga dijauhkan dari penyakit yg sgt2 berbahaya dan jahat ini..Lindungi kami Ya Allah..jauhi kami dari penyakit2 berbahaya ini..Aminnn

dah agak lama aku x buat entry tentang mak aku..bukan x nak buat, tapi jari2 aku ni x tergerak dan x mampu utk menaip dan bercerita tentang keadaan mak dari masa ke semasa....tapi lepas ape yg aku dgr dari doktor tadi pagi...aku tergerak nak bercerita kat sini...maybe aku x setabah org lain..:(

gambar mak mase mengikuti kelas membuat chocolate..mase ni mak sihat je..gebu2 je badan..hehehe


1hb June 2012, mak baru selesai operation membuang barah di usus dan mak terpaksa pakai stoma bag di perut seumur hidup kerana lubang dubur mak telah ditutup terus dan x boleh digunakan lagi..ini bermakna..pembuangan air besar emak bukan mcm org normal lagi...tapi akan keluar ke stoma bag yg terletak di perut kiri.. itu la hakikatnya.. suka x suka..mak terpaksa terima..utk terus sihat dan menjalani kehidupan seperti org lain..


gambar terkini emak, maaf x dapat lagi aku nak kongsikan..x sampai hati rasanyer nak amek gambar dia tgh dlm keadaan sakit tu... skrg ni lepas 1 bulan lebih pembedahan...ade masalah lain pulak yg dtg...perut mak tiba2 kembung dan keras mcm org mengandung ... kami x tau ape sebab nya..smp la mase tarikh appoinment mak..aku ikut skali..sbb mcm2 aku nak tanye doktor tu..selagi aku x dpt jawapan..aku x puas ati..

Lepas agak 2 jam lebih dlm bilik doktor..mak diberi tarikh utk masuk ward..mak perlu buat ct scan utk tgk apa dlm perut mak tu smp kembung mcm tu...tapi ade berita kurang enak aku dgr dari mulut doktor pakar tu.. dia ckp kemungkinan sel cancer tu dah merebak ke dinding2 usus mak..oleh itu angin dlm badan x boleh keluar melalui usus besar dan dia tersekat dan tersumbat sbb tu perut jadi keras dan kembung mcm tu :(

CANCER.. KENAPA ENGKAU JAHAT SANGAT..SUDAH2 LA KAU JAHANAM KAN USUS MAK..SKRG KO NAK MEREBAK PULAK..ALLAHUAKBAR..aku terkedu sgt bile doktor ckp gitu..tapi aku x bgtau sesiapa lagi selagi result ct scan blum keluar..kita pun x tau ape menda nyer sebenarnyer..aku x suke KEMUNGKINAN yg doktor terangkan tu..sgt x suke!

smp la arini... 20hb June, seawal 730pagi aku dah keluar jemput mak di rumah..utk ke hospital..ayah dgn anak kecik aku teman kan..kami smp di klinik ongkologi dlm kul 830pagi..jln jem pagi2 ni.biase la..kuala lumpur.. alhamdulillah...x lama menunggu..dlm 30 minit je dah dpt jpe doktor...

ni la masa yg aku tunggu2..mcm2 aku nak tanye doktor..dari A - Z...sesekali mak pun selit jugak nak tanye soalan..yg mak tanye " DOKTOR, NANTI SAYA KENA BUAT KIMOTERAPI LAGI KE?
doktor pun angguk.. " ye makcik..mmg kena buat..kita tgu result ct scan dulu..lepas 2 minggu baru tau keputusan..saya bagi tarikh utk kimo siap2"

skrg aku x moh assume ape2 lagi..selagi ct scan blum buat..result x dpt..x moh fikir mcm2! positif syafa! positif as before! doktor ckp, dari result ct scan tu baru tau byk mane n level dos utk ubat kimoterapi tu..maybe yg x kuat..or maybe yg kuatt..wallahualamm....setiap saat..setiap waktu..setiap masa aku sentiasa doakan kesejahteraan makkkk.. aku nak mak sembuhhh..itu saja...nak tgk mak mcm dulu2..rajin buat kek utk anak cucu dia..rajin buat chocolate..rajin buat mcm2 utk cucu dia.. semoga mak cepat sembuh...mak kena kuat..insyaallahhhh..kami semua doakan mak!!! 

5 comments:

AzuraFazil DIN said...

sebak aku baca sya...

aku doa kan moga mak ko kembali sembuh ye..

Bibu Wilda said...

Syapa,
Ko kene extra kuat Sya.Mmg susah nak hadapi dugaan penyakit camni.Jangan putus doa, doa dan doa.Jangan putus.Aku akan sentiasa doakan kesihatan Aunti Sab.Sebab kalo bende ni berlaku kat mak aku pon mmg aku akan sedey tatau nak hadapi camne. Tapi akan cube bertabah dan sentiasa buat rujukan.Insya Allah ko boleh Syapa. Jangan putus asa dan harapan ok. De perlukan sokongan anak2.

Alyn Aellynn said...

Hmmmm.... sya, kita kene sama2 kuat. Ikthiar selagi ada daya. Semoga semuanya di permudahkan untuk kita dan allah ringankan kesakitan bonda2 kita.

Niza K. said...

:'( hugs! Penawar resah jiwa adalah mendekatkan diri dengannya. Eja bg mak baca entry kak watie psl mak njang, tros dia nangis. Sabarlah. Banyakkan istiqfar utk hadapi dugaan Allah. Salam sayang.

A.I said...

Sebab aku teringatkan mak kau le aku bukak blog ni syapak. Kebetulan pulak kau update pasal mak kau. huhuhu..mudah-mudahan semua yg terbaik utk makcik, amin..

mak aku pon dah tak sihat skang ni, tp takmo g hospital langsung.. :(