Wednesday, August 1, 2012

Kuatkan Semangat!


1hb Ogos 2012

Hospital  Besar Kuala Lumpur
9 pagi

Aku di beritahu oleh nurse petang semalam..yg doktor pakar nak jumpa one of family member esok pagi utk explain tentang perkembangan mak buat masa ni.. Tu sbb aku ada di hospital pagi2 ni..aku bg pihak ayah aku..akan sign borang yg doktor kasi tu...

Ari2 aku akan ke hospital.. dan hari2 jugak aku akan tanye doktor tentang progress mak..so, doktor pun dgn tenang explain kat aku...aku pun dgr dgn tenang jugak..tapi jantung dup dap dup dap..aku x nak dgr yg x baik..nak dgr yg baik2 saja..

Doktor incharge tu bgtau.. mula2 pasal paru2 mak..so far paru2 mak under control..tapi dara beku masih ada di situ..belum cair sepenuhnyer..dorang akan monitor time to time dgn masukkan ubat utk cairkan darah tu.. kemudian masalah perut mak yg membesar dan keras tu..



cairan ni keluar dari perut mak..doktor masukkan tiub dari hidung..ke tekak..trus ke perut..utk sedut cairan ni..aku tanyer doktor..kata nye ni jus gastrik dlm perut..salah satu sebab perut mak kembung sbb air ni la..dia tersumbat dan terkumpul dlm perut mak..mase ni warna nyer ijau lumut tu..normal kata doktor..semalam aku dtg tgk air tu dah bertukar warna hitam pulak..aku x puas ati, tanye trus kat doktor..doktor kate dalam perut mak dah ade mcm pendarahan..mcm luka la skit..tu pasal dia tukar warna..Allah..luka pulak! cian makk.. :(

arini doktor dah explain dari A - Z condition mak..dan ape yg dorang akan buat kat mak dlm minggu ni...mula2 doktor bgtau..dia terpaksa stopkan ubat utk cairkan darah kat paru2 sebab dorang dah masukkan ubat utk cairkan pendarahan/luka kat dlm perut tu pulak :( :(  ubat tu x leh masuk skali gus...bahaya..risiko nyer tinggi..then doktor bgtau...dorang akan refer mak ke radioterapi..utk buat ultrasound kat perut..dan cucuk perut mak pakai jarum..utk keluarkan cairan yg ade dlm perut mak tu...kalau air tu berjaya di buang..alhamdulillah, mak x perlu di bedahh..dan perut akan kembali kempes mcm biase..tapi kalau x berjaya..terpaksa la doktor bedah semula perut mak utk betulkan semula kedudukan usus dan mungkin akan buat bypass menyambung semula usus yg tersumbat tu..Allahuakbar..berselirat dlm pale otak aku ni berfikir...

Ya Allah, berat sungguh ujian mu buat emak...lepas satu.satu masalah yg doktor jumpa..Aku mohon Ya Allah...Kau perkenankan la doa hamba mu ini..Kau ringankan la penderitaan emak ..Kau sembuhkan la dia dari segala penyakit berbahaya...Kau lindungi la emak..Kau kuatkan la semangat kami semua Ya Allah..

Aku suruh doktor tu push skit bahagian radiologi tu..mintak cepatkan kes mak ni..x moh tgu lama2..mak rase perut dia mcm nak meletop katanyer :( :(

petang ni aku akan ke hospital..aku akan push jugak doktor tu suruh follow up kat bahagian radiologi utk buat cepat ultrasound kat mak..cian makkk :(

nanti aku update lagi progress mak..kalian yg membaca doakan la buat mak ye..doa org2 yg beriman dan beramal akan s di Aminkan oleh malaikat dan akan di sampaikan trus kepada Allah...insyaallah..bulan ramadhan bulan yg sgt muliaaa...sama2 kita mendapat keberkatan dari Nya...Amin Ya rabbal Alaminn....


Published with Blogger-droid v1.6.9

1 comment:

AzuraFazil DIN said...

bnyakkan berdoa sya.. insyallah ..