Monday, June 25, 2012

Bandung trip - day 2

Hari ke-2 di bandung...kami bangun se awal jam 10am waktu bandung..waktu malaysia 11am..hahaha..awal la sgt kann..kihkih..aku x tau pulak hotel pop ni ada sediakan sarapan percuma utk pelanggan hotel ni..pagi2 tu aku bgn mandi, siapkan anak2 then baru kejut en.suami suruh dia bersiap..so, kami 3 banak pun turun la dulu kat lobby..tgk dia ade jual bubur nasi ,dim sum dgn sandwich..x mahal pun..7000rupiah je..dlm rm3 duit kita..aku pun beli la bubur nak suap anak2..x lama lepas tu, en suami turun..dia tanye x moh try ke nasi tu? ade tertulis NASI MERAH ..tapi xde harga pun..so aku x bani la nak amek..kot2 100k ke..muahhahaha..skali laki aku pun pegi la amek..nak bayar..then pekerja hotel ckp " ini percuma pak..sama kopi dan teh nya" aduh2..napa x di bilang tadiii...susah2 aku beli bubur..huhh..
rupanyer, hotel ni mmg sediakan sarapan percuma utk pelanggan dia..mmg x pelbagai, tapi percuma..ok la dari xde kann??

 ni la rupa nasi merah ..rase nyer mcm nasi dagang je..x abis pun..huhuh..x masuk tekak

 ni la section yg percuma tuu..wat malu je laki aku pegi bayar..hahaha

 ni la kafeteria dia..chumel je..mcm hotel nyer gak..lite n easy gitu..
kat mamat baju oren tu la aku beli bubur..tu section berbayar..

 byk tul vending machine dia..mcm2 ade..air panas..air sejuk..indomee, meggi, chocolate

 reception counter dia..pon chumel jugak!!!

 ni la lobby kecil hotel pop..siap ade 3 pc utk kemudahan customer utk access internet dgn percuma!!!


 sementara tunggu pak supir kami sampai..posing dulu yuk..

 adik suke buat muke gitu..x chumel la dik..

 suasana pagi ,petang, malam di bandung.sentiasa MACETTT.. aka JEM TERUKKK


Dlm 2 jam perjalanan..kami tiba di satu kawasan tanah tinggi..ala2 cameron highland / genting highland gitu la..nama nya TANGKUBAN PERAHU..mengikut kisah org situ, dia ckp ni kisah antara 2beranak..anak lelaki dgn ibunya..mereka secara x sengaja terjatuh cinta antara satu sama lain..hubungan songsang la..so, kira mcm karma la..Tuhan marah dgn tindakan mereka, dan disumpah..perahu yg mereka naiki terbalik..tu la nama nyer TANGKUBAN PERAHU..tu cite pendek dorang la..cita panjang dorang ckp " kalau 5hari 5malam pun belum tentu abis bukkkkkk" hahahha

 ni kawah gunung berapi ..yg berasap2 tu masih aktif tauu...bau sulfur nnyer sgt la kuattt..pening pale aiii

 posing itu wajib!!!tinggal jejak la...hehehe..panas kat sini..tapi sejukkkkkkkkkk

 suasana kat atas ni..cantik sgt..rase mcm atas laut pun ade..

 pakcik2 kat bawah tu tgh goreng tauhu sumedang , goreng pisang ngan kuey2 nya..

 yani time ni x sihat..demam pulak dia..tapi dia steadyy...

 nampak x kepanasan yg memancar kat muka masing2??tapi x berpeluh pun..hehehe

 dina dgn ayah..:)

 tgh jalan2 kat situ..tetiba ibuk ni pelawa minum dulu di kedai nya..

 jagung bakar nya 2 bukk...sedap bangatt bau nya..

 bile naik kat kawasan tanah tinggi ni..badan mula la rase mcm x sihat..angin masuk dlm badan..dok sendawa x sudah2..so, kami pekena teh halia!!!perghh..sgt la byk halia dia perah gamaknyer..tapi abis gak aku minum..pastu sendawa lagi..legaaaaaaaa..

 dah..jom berangkat ke tempat lain..lapar ni pakk

 mcm2 kraftangan dorang jual kat atas ni..dah rase mcm kat korea plak..hehehe

 kemudian..on the way nak turun dari tempat tu..supir kami bwk kami ke tempat air panas../ hot spring..
Sari ater nama nyer..dlm tu ade resort..ade chalet dan mcm2 la..terkejut nye kami mase masuk2 dlm resort tu..org masyaallah ramai ya amat!!!pastu kami tanya supir..kenapa ramai sgt di sini sedangkan hari isnin??? supir kata " skrg di sini sedang liburan skolah buk" owhhhhhhhh... no wonder laaa..coti skolah laaaa..adehh..

 dina sibuk nak naik kuda..naik kuda la kami ber4..kawan en. suami dia pegi tunggang kuda..budget konon2 mcm indiana jones la..hahahha

 buah hati cinta pengarang jantung aku..besar dah haaa..


dah penah jalan2..perut pun dah kriukk..kriukkk..trus kami suruh supir bwk ke restoran makanan padang..disini la kami mkn lunch..



 sedap2 makanan dia walaupun xde yg berkuah sgt..tapi sodapp...sodap dan sodapp..

 laki aku dah x pandang org dah..lapar sgt la tu..

ok..destinasi seterusnyer..kami mintak pak supir bwk kami ke factory outlet yg terkenal di bandung..pendek kata kalau x pegi sini x sah la..wajib ok!!!time ni kami nak survey2 jeee..simpan tenaga dulu utk shoping..batteri blum charge..penattt..hehehe..nama factory outlet nyer RUMAH MODE

RUMAH MODE..

ni gambar amek kat google..kalau tul2 time aku masuk tu..org mcm kat pasar borong..ramaiiii sgt..
time ni x terfikir nak amek gambar..sbb dah penat kottt. bandung kul 530petang dah gelap mcm senja..huhuh..

jadi, selesai survey2 kat rumah mode..kami decite nak pegi dinner trus!!!tadi dah lunch nasi padang..so, mlm ni kite mkn yg lite2 n easy saje..hahaha...makanan yg diperkenalkan oleh laki aku sendiri..(sbb dorang dah keluar merayap dulu mlm sblm tu) nama makanan nya SURABI..

 Di sini la kami dinner...waroeng setiabudhi, jalan setiabudhi..surabi & bakso kampung..

 surabi ni mcm apam / pancakes la..masak atas flat pan tu..dia boleh di mkn 2 cara..savoury or sweet..
1st time try, aku mkn surabi strawberry..rase nyer sedap..nak2 mkn panas2..slurpppp

 ni la menu2 nyer...pilih2..

 menu air..aku try jus alpokat choc / avocado chocolate :)

 ni la suasana dapur nyer..kat luar kedai je..panas ko..rase mcm kena salai..hehehe..
sambil mkn..sambil dgr live band..sonok tempat nyer..ala2 mcm nailis la kat kl ni..

selesai sudah perjalanan kami utk hari ke-2 di bandung..letih..balik hotel masing2 tumbangg..next entry, sambungan perjalanan kami di bandung ya ibuk2 bapak2..


2 comments:

Ai AizahAliuddin said...

Bestnye dpt gi jenjalan negara org. aku ni ntah bila nk merasa. huhuhu

AzuraFazil DIN said...

aku pun pi tmpt2 ko pi kecuali hot spring tu