Friday, October 15, 2010

SUDAH MELETOPPP!!! ( PART 2) AHAKSS..

Salam..bertemu kembali dong!! :)
ok..tq pada semua reader blog aku..jgn la marah aku, sbb aku wat part2 ni..paham2 la..blog ni mane leh nak taip panjang2 kan?hehehe..skrg aku sambung cite experience aku eh!!!!baekkk...
kat mane aku stop eh???jap nak recall..huhuhuh..ok, 9.15am aku mkn mcd depan hospital selayang tu..lapar beb!!!krg xde tenaga nak teran kan??aku pun mkn dgn tenang dan aman..kahh..belagak,sbb x sakit lagi time tu..pastu,aku trus serah diri kat emergency,then dia suruh aku trus naik tingkat 4(wad bersalin)ok,aku pun berjalan dgn laju(time ni laki aku gi parking kete).tetiba ade rase mcm contraction mase tgh2 jalan tu..huhuhuh..sesampai je aku kat tingkat 4,trus masuk wad bersalin..dia cek bukaan..(seluk ler..ape lagi) doktor ckp dah 3cm as at 930am!!huh,aku semakin nerves bile dgr 3cm..tapi mmg x rase ape2, melainkan contraction tipu2 tu..sementara doktor tu taip2 detail aku kat komputer,aku baring je la dlm bilik tu..tgh2 baring..tetiba,salah sorang doktor tu tegur aku.. "syafawati,skolah cbn kan??" dowhhh...tekezut gile aku...bile mase lak aku tulis detail aku skolah mane kat doktor ni??kahhh..borak punye borak..rupe2nyer..schoolmate aku smp form 3...kahhhh..dah jadi doktor dah dia..aku x perasan sbb dia dah berubah wajah..makin cun..huhuh..ok,cukup pasal doktor tu..pas dah dia amek detail2 semua, aku pun di admid kan ke ward...sbb dah 3cm..dia x bagi balik..so,stanby aje dongg..
kul 1020am, aku dok kat ward..nurse suruh laki aku balik sbb x leh tunggu..dia suruh dtg balik waktu melawat 1230 krg..laki aku pun balik la..on the way tu, dia call..dia ckp aku dah sakit ke? sbb dia nak gi keje balik..ASTAGAA..nak gi keje gak laki aku tu(mmg workoholic kan??)aku nak ckp ape..pegi je la..nanti dah sakit sgt..baru aku call..(berani gile aku!!)whakkaka..aku 1st time admid ward bersalin ni..mase anak 1st dulu,x sempat admid..smp2 emergency,trus dah 9cm..whkakaka..dlm ward tu,semua yg dah kritikal..semua dah bukak 3cm ke atas..aku tgk muke masing2..semua menahan contraction..aku dari x sakit,trus rase sakit..ngade2 kan??mcm2 gelagak eh??lame gak aku melepekk kat katil tu..dlm kul 12 tu aku dah rase contraction..nurse dtg..seluk, dah bukak 5cm..dia ckp..kite tgu lagi smp 8cm yer..ajee giloooooo..sakit mcm dah nak mati dah time tu..kahhhh..tapi aku relax je..(walaupun dah gigil2 time tu) lepas tu..makanan tghari pun sampai...AKU SEMPAT MKN LAGI..walau pun makanan sepital mcm .........(x moh ckp la..paham2 je la..kahh)takut x leh teran krg weh!!tgh2 mkn tu, contraction kuat gile beb!!!pegang sudu,gigil2 dah..aku call laki aku bgtau dah sakit,dia suruh aku panggil misi..aku pun tekan emergency button..nurse wat bodo je..cibaii..kahhh..aku biar je..lepas tahan selama 1/2 jam..contraction makin kuat..every 1minit...aku picit lagi punat tu..nurse pun dtg..dia tanyer " nape puan?" ..hurmm..sye dah rase sakit ni nurse..mengigil dah ni.." korang tau dia sound aku " puan ade minum air2 jampi ke?selusuh?ade ke?"adehhhh...mcm tau2 je..dorang mmg x bagi kite minum2 air2 utk mudahkan bersalin ni..ntah ape jadi masalahnyer aku pun x tau..then,dorang cek bukaan.."sudah 8cm!!!" kelam kabut dorang sorong aku ke wad bersalin..ade ke suruh aku jalan smp bilik bersalin???aje gile...aku dah nak teran dah time tu..fuhhhh...
smp2 labour room, aku dgr dorang ckp "LABOUR ROOM PENUHHH" OMG...aku yg atas katil tu rase nak nangis..xkan nak banak atas katil ni je??jgn wat lawak..nurse tu ckp "puan,LR penuh..puan kalau rase nak teran,puan teran je kat sini yer..WOI JEMBALANG BETUL...SURUH AKU BANAK ATAS KATIL SORONG TU JE..tetiba aku dgr ade misi ckp " LR2 kosong..boleh masuk...FUHHHHHHHHH...LEGA SGT DONG..dlm LR tu,hanya aku ngan sorang misi je..tetiba sorang misi masuk,"puan dah call husband suruh dtg?"aku tgh2 sakit nak teran tu,aku jawab "xyah call dia la...dia x sempat dtg tuu"kahhh..aku dah x keruan time tu..tetiba laki aku timbul..nurse dah tolong callkan bgtau.x smp 15 minit,laki aku smp..alhamdulillah,di saat aku bertarung nyawa melahirkan zuriat ke 2, suami smp..sblum tu aku dah abis nafas, tenaga dah meneran...bile nampak laki aku smp je..trus semangat meneran tu dtg...tq yang..sye ingat awk x sempat tgk :)
dgn 2x teran, kata2 semangat dari misi tu..tq misi..anda sgt bersabar,bagi kata2 semangat..:) lahir puteri ke-2 kami...NUR SYAZA ILYANI BT ZULHAIRY...pada jam 220ptg, seberat 3.49kg :)bile dah settle..legaaaaaaaaaaa sungguh la...hehehe..mau x lega...3.49kg ok..dina dulu 3.16kg je..ahakss..lepas misi dah bersihkan bb semua, dia nak bersihkan tuttt aku lak la kan..kahhhh...dia kuarkan uri,segala yg patut la...then dia bgtau aku, "puan,sye x perlu jahit ye puan,sbb x koyak pun"perghhhhhhhhh..kelegaan yg melampau time tu!!!!vanngga kejapp dowhh...whkakaka..hebat gak aku ni..ni semua pasal misi tu..tq misi :) lepas 1 jam dlm LR,aku di tolak ke ward...letih toksah ckp la...darah membuak2 keluar..lega..semua selamat :)
ke esokkan harinyer,aku dah boleh balik..hoyehhhhh...sonok2..skrg kami dah ade 2 puteri, insyaallah..3 or 4 tahun lagi, nak try putera pulak..kahhhhhhhhh..insyaallah..kalian doa2 kan la yer...tu je la pengalaman bersalin aku kali ni..alhamdulillah,ke dua2 proses bersalin aku, sgt mudah..sakit x lama..Terima kasih Ya Allah, kerana Engkau permudahkan segala nyer utk aku...Amin...:) AKU SUDAH MELETOPP
Your Name

9 comments:

el said...

ape petua dia xmo kasi jahit
lubang aku kecik kot tu yg kena jahit (nak sedapkan ati la kunun) tp dlm ati jeles membuak kahhhhhhhhhhhhhh

kira ko admit tu teruklah servis kt spital tu eh..LR penuh..nes2 yg rs nak kasi lempang 44 hari hehehehe

Lyana said...

best2 takyah jahit...petua....???????????????????????????????????????????????

Nur Syafawati said...

Pembetulan..hospital Ampang..bukan Selayang..shalwar

Elly..misi2 sepital Ampang much3 better Dari hukm!!kebetulan time aku banak plak ramai org banak..penuh LR.huhu

Yana..petuanye,dgr ckp misi yg Akan sambut bb kite tu..jgn melawan!!nanti kena jahit!whakakak

Mama Herda said...

rahsianyaaa..'layan' le kemahuan laki anda semahu2nya..hahahaha..supaya 'jalan' lurusss..bukan bengkok2..hahaha..

p/s: aku baca cite ko ni..aku lak seram..adoiyaiiii..bila peknen sobok.bila tang beranak tu je yg..ngilunyeee adehhh..mudah2 Allah permudahkan le urusan aku lak sya oiii...

ILA HAFIZ said...

lolos pet pet ko.. hahaha..

Bibu said...

fetua & kesimpulan yg aku dpt:
1. baca citer sampai abis dari part 1
2. jgn teran kuat2
3. dengar ckp misi
4. makan dulu puas2 seblum meneran
5. amalkan lipat kajang bersama somi tiap 2 hari (mapos aku bab ni)

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

mdahnya ko bersalin :)

fazilzura said...

ehehehh , memula ngeri nak baca.. sekali aku tergelak cz ko sempat jgk le ado sesi jejak kasih yek//

syukur senang ko banak ...

leps nk try anak lelaki yek...

Niza Dekja said...

berpeluh eja baca. heh! bestnya xyah kena jahit, senang deliver. Alhamdulillah. caiyalah!