Monday, March 1, 2010

saya dah buat buku merah :)


Salam semua.. :)
Ari ni aku dah 10weeks pregnant :) sonok nyer.....wekkk
dlm seronok2 tu..mesti la ade yg x seronok kan?adehhhh ..biase la..nama pun org peknen mesti la mual2.pening2..rase x sedap badan dan MCM2 lagi..huhuh..tapi aku bersyukur..Alhamdulillah..sepanjang 10minggu aku peknen ni.xde la alahan yg terukkkk smp kan x leh bangun ke..x leh gi keje ke..Aminnn...Selera makan toksah ckp la..baru mkn 1 jam..dah lapo lagi..kahh...disebabkan aku x mengalami mabuk yg teruk..harus la aku makannnnnn 24jam tu..time tido je aku x mkn la..hehehe


Hari isnin(22hbFeb 2010) aku dah decide nak gi klinik kerajaan ampang..utk wat buku merah ngan 1st check up skali..walaupun sblm ni aku dah check up kat private..tapi aku rase lagi secure kot gi goment..Ari tu aku kuar umah awalll..kul 7am aku dah kuar...nak elak jem punye pasal..udahnyer..sangkut gak 30 minit akt MRR2..huhuh..smp2 umah mil aku..anta dina..laki aku anta aku gi klinik ..smp sane kul 8am..trus amek nombor..dah berdoyon2 orgggggggg..

Di sebabkan ni aku 1st register..so, lambat skit la nak amek masa dorang nak suruh aku isi borang tu la..mcm2 lagi..semuanyer selesai dlm kul 12 tghari gak!!!!!!!huh..lemau...kalau x dlm kul 11 dah abis..tapi nurse suruh aku gi dentist sebelah tu pulak..sbb aku bgtau gusi aku bengkak..skali doc tu ckp xde ape2..gigi bongsu nak tumbuh katanyer..sabo je laaaaaaaaa...




ASID FOLIC


IRON TABLET..AKU X TAU UTK APE DIA BAGI


VITAMIN C

Dlm kul 1215tghari..amek ubat..pastu balik umah mil..aku pun berdesuppp gi keje..ha,settle menda pertama...SAYA DAH WAT BUKU MERAH!!!



MAK YONG

7 comments:

nasz said...

seksa kan nunggu giliran kat klinik ampang tu sya? haha, terimbau kenangan 7bulan lepas.. dgn perot yg memboyot, pegi klinik sorg2..

A.I said...

Tahniah budak merah! anda dah ada buku merah yg aku ragui kalernye..

bukan buku pink ke? miahahahahaha

irma said...

aku buku putih.....ahaha

Nur Syafawati said...

nas...mmg seksa kalau xde tahap kesabaran yg tinggi..alhamdulillah so far aku ni patient org nyer..x mcm laki aku..x penyabor..hehee

k.ai...merah la!!!aku x nampak mcm warna pink pun!!!ahaks..x kisah la buku warna ape pun.asalkan dia catat perkembangan bb aku kan..kan..ahakss

k.irma..buku putih tu slallunye utk warganegara asing je..kahhhhhhh

ayien78 said...

hehehehe... smpi aku dh beranak 3 pun aku tk penah ada buku merah...sbb gynea aku tu sempoi jek...dia kata.."don't worry..incase u dh nk terberanak kat luar kl... u call jek hp i... i faxkan details info medical check up you tu ke hospital berkenaan... tk de buku merah pun boleh..." giler kan dia...nasib baik smpi sudah aku ok... n end up mmg bersalin dgn dia

Org cakap kalau tkde buku merah tkleh ekk bersalin kat hospital kerajaan kalau emergency???? betul ke????

Take care Sya

kasihatie said...

kak syafa...tahniah yer...jaga diri tau...

kak ina kl said...

salam ..apa nak buat..sabar ajerlah bila gi hospital kerajaan ni...
lepas kenalah rajin makan ubat terutama yang merah besar gedabak tu..demi anak dalam kandungan....