Monday, April 20, 2015

PUTERI KE-3 (NUR SYAZA ELYSHA)

ASSALAMUALAIKUM WBT

Hari ini... 20hb April, lahir seorang lagi puteri saya di beri nama NUR SYAZA ELYSHA BINTI ZULHAIRY.

Kandungan yang tidak di jangka..Allah Maha Berkuasa..Maha mengetahui segala nya. Setiap bulan saya x pernah lewat datang bulan..bila skali tu lewat walaupun sehari..mula la fikir macam2..hahaha..x fikir panjang..trus pegi farmasi..beli UPT x sabo..kat ofis jugak cek..Alhamdulillah..x di sangka..saya di beri peluang mengandung lagi buat kali ke 3..

Trus sms suami, reaksi dia mase tu saya pun x tau..sbb dlm whasup je..ape2 pun, dia bersyukur dgn rezeki ini.. 9 bulan saya lalui dgn sedikit tekanan..stress..mcm2 di fikiran ni..serabut kepala memikirkan mcm2 benda..anak2..keluarga..adik beradik..kos sara hidup zaman skrg ni..boleh ke saya nak lalui semua ni..dgn ketiadaan kedua ibu dan bapa saya..saya hilang tempat bergantung..tempat mengadu..dan tempat bermanja..syukur saya masih mempunyai ibu bapa mertua yg sgt baik.

pembawakan kali ni lain sgt..saya mabuk truk dari kedua kakak nya..maybe sbb sye x tenang..pembawakan tu menjadi2 pulak..dah tentu la bila dah ada 2 anak perempuan, saya mengharapkan kali ni anak lelaki pulak..tapi kuasa Allah xde sapa pun dpt melawan nya..saya redha dan percaya qada qadar..ape pun yg Allah bagi, saya terima seada nya..insya allah..

teringin sgt nak buat 4D scan, trus saya survey2 klinik yg berdekatan yg ade khidmat scan 4D ni..jumpa satu di Ampang, klinik fauziah nama nye..mase tu kandungan saya dah masuk 7 bulan..agak besar dah..doktor bgtau..kandungan air ketuban saya kurang waktu scan tu..so, baby x nampak clear..kalau x nampak..mmg x leh buat la 4D tu..rugi kate dia..tapi doktor tu ckp..sebelah kiri air banyak..kanak kurang..kepala baby dekat sebelah kanan..doktor pun gosok2 perut..goyang2 skit..bg air ketuban beralih ke belah kanan..hahaha..mcm2 kan ..x lama pastu..doktor scan..nampak wajah baby saya...subhanallah..x sangka saya se clear ni buat 4D scan..nampak sungguh bentuk wajah dia..terkesima kejap..exited..mase pi buat ni x bgtau suami pun..hahahaha..suprise la konon..
soalan yg sye tunggu2 nak tanyer doktor " baby ape ye doktor?" hurmm...nampak kat sini jelas girl puan...girl lagi la anak puann..hehehe... alhamdulillah..saya sedikit keciwa..tapi x la frust menonggeng..ape pun yg Allah bagi..itu la yg terbaik buat saya dan suami..kami terima..

 ini la wajah puteri ke 3 kami..ternganga mulut dia..hahaha..mase tgk gambar ni..trus teringat anak no 2..ilyani..mmg sebijik wajah kakak dia..hahahha

elok je dia bersandar kat uri dia..dah mcm bantal peluk pulak..


kandungan dah cecah 38 minggu..masih xde turun tanda..tapi hari tu saya asyik cirit birit..pastu start sakit pinggang dah..saya trus ajak suami pegi hospital ..dah cek laluan..tapi masih x bukak..tinggi lagi kate nurse kat hospital tu..ok..saya pun balik..suami kata..baik saya duduk rumah mertua memandangkan kandungan dah sarat sangat..takut kalau kat rumah sakit..suami kerja xde siapa leh anta hospital..ok, saya akur aje..duduk la rumah mertua seminggu tu..masih xde tanda sakit nak bersalin..smp la 20hb April..jam 330pagi..saya rase sakit pinggang..tapi sbb malas nak bangun..saya sambung tido..hahaha..bila dah kul 530 gitu..x leh tahan nak kencing..pegi la tandas..tgh kencing skali tgk ade darah keluar..huhuh..rase nyer ni la masa yg di tunggu2..sye ambil tuala..mandi terus..sesudah azan subuh..saya kejut suami..bgtau dah turun tanda ni..kena pi hospital..melompat suami saya..hahahaha..sblm pegi saya sempat minum air ESP shaklee sebotol dan mkn kurma 2 biji..dgn harapan ade tenaga la nak meneran krg...saya salam kedua mertua..dan trus ke hospital ampang.

Time ni dah rase contraction,  tapi x kuat sgt..smp je hospital..trus cek bukaan..doktor tu seluk..dia ckp x rase pun..dia x puas hati..dia amek mesin scan..scan2..rupa nya baby saya melintang...Allahuakbar..mase tu jantung saya berdegup kencang..mcm lari 100 meter!!!mcmane boleh melintang..minggu sudah elok je kepala dia kat bawah..kuasa Allah takde siapa yg boleh menyangkal..tanpa fikir panjang..doktor suruh panggil suami masuk..pembedahan segara perlu di lakukan..sbb dha turun tanda..takut apa2 jadi pada baby..mase tu saya x tau nak happy or sedih..saya x pernah melalui pengalaman czer..takutttttt weh..takuttt sangat..dgr pengalaman kawan2 sedara semua kate czer sakit..huhuh..Ya Allah...kau lindungi aku dan kandungan ku..semoga selamat semua nya..

Di usung ke bilik bedah, pengalaman baru buat saya..mengigil!!!tambah pulak suami x boleh ikut masuk dlm OT ..sedih sgt..huhuh..tapi relax je..control..hahaha..dlm bilik OT tu..masya allah sejuk bukan main..menggigil saya..saya tau kejap lagi perut saya akan di tarahh..aduhh...bermula procedur czer..di cucuk nyer epidural di tulang belakang..ubat bius utk bagi kebas separa badan..x lama tu..automatik contraction yg tadi nya hilangg...waaa...legaaaaaa...tapi dari paras pinggang ke bawah mmg x rase apa dah..trus doktor zasssssss perut saya..saya x nampak..tapi dpt dgr ape yg dorang tgh buat..huhuhuh..di sebelah kanan di sedia kan oksigen..sebelah kiri bekas utk saya muntah bila2 masa...

dlm masa 10 minit dlm ot tu..tetiba saya rase nak muntah..selambakk saya muntahhh..eeee..x sukee laaa....lepas 5 minit muntah lagii...truk jugak kesan sampingan czer ni..huhuhuh..x lama lepas tu..dlm mase x sampai 30 minit..pembedahal selesai..Alhamdulillahh..syukur kehadrat Allah SWT..bila saya dengar je baby nangis..saya pun sebakk sgt..tapi saya x dpt pegang baby saya..sbb keadaan x mengizinkan..muntah x habis2..huhuhu..sye tgk jap..kul 730 pagi..wah..sekejap je czer ni ye..dah la x rase ape2..tau2 dah selesai..hehehhe..








kaedah : pembedahan
berat : 2.95kg
nama : Nur Syaza Elysha Bt Zulhairy


30 minit lepas tu..saya di tolak ke wad biasa..masih muntah2..truk sgt kesan sampingan nya..langsung saya x leh jenguk baby saya..lagi pun procedur czer..x leh bangun lebih kurang 6 jam..so..baring je laa..masih mamai2...alhamdulillah baby saya x byk ragam..nangis skit2 je..mmg saya x laratt sangat..smp la waktu melawat tghari 1230..makcik2 saya dtg melawat..waktu tu saya masih dlm keadaan x sedar sepenuhnya..huhuh..baby saya di bawa ke bilik daycare..sbb keadaan saya yg sgtt x mengizinkan..

tempoh berpantang tak menjadi masalah pada saya..saya berpantang di rumah mertua buat 2 minggu pertama saja..lepas tu saya ckp saya nak balik rumah berpantang sendiri..alhamdulillah..Allah permudahkan semua nya..saya masak sendiri..uruskan anak sendiri..Allah bagi kekuatan pada saya utk harungi semua ni..



Elysha sebulan dah..cek up time..
20hb Mei 2015

Saya sangat2 bersyukur dengan kehadiran permata hati ni..saya berjanji pada anak2 saya..saya akan cuba menjadi ibu yg terbaik buat mereka..insyaallah..saya ada 3 anak dara uolsss...baby boy?? kalau ade rezeki nanti..y not??hahahahha









2 comments:

PAK JUNAIDI said...


SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)