Wednesday, September 12, 2012

tabah la wahai hati..

salam..hari berganti hari..bulan berganti bulan..cepat betul masa berjalan..sedar x sedar hampir setahun mak terlantar sakit..mak disahkan mengidap barah usus besar pada bulan 10, 2011..skrg dah masuk bulan 9, 2012..

lepas satu..satu dugaan yg menimpa emak..aku pada mulanya beranggapan selepas buat kimo dan radioterapi..akan mati dan hapus segala sel2 cancer yg jahat tu...rupanya aku salah...pembedahan perlu dilakukan utk mengelakkan cancer merebak dgn lebih jauh lagi..

selesai pembedahan..seperti sblm ni..aku ingat dah selesai la semuanya...rupanye timbul pulaj masalah lain..beberapa minggu lepas pembedahan..ada yg x kena dgn perut mak...kembung mcm membusung...x lama lepas tu.mak dimasukkan semula ke hospital...

kata doktor...usus kecil mak tersumbat..oleh sbb tu..stoma bag yg mak pakai x berfungsi dgn baik..(beg najis di perut) pembedahan semula perlu dibuat segera..dlm masa yg sama..doktor sahkan yg cancer mak dah merebak ke seluruh dinding perot dia..byk kata doktor...mase ni aku trus pitam depan doktor tu..mungkin sbb aku terlalu terkejut...dgn puasa nya..kesian makk..

mak sesak nafas masa buat ujian ct scan...doktor sahkan ada darah beku di paru2 mak..itu yg menyebabkab mak sukar bernafas...mak disarankan mkn ubat cair darah...

2 hari sblm raya..doktor bg mak balik utk beraya bersama kami...alhamdulillah..seronok sgt mak mase dpt balik tu..tapi kejap je...raya ke 5 masuk semula..kemudian. lepas 2 hari duduk wad..doktor bg balik semula...keadaan man stabil...start sblm raya aritu..mak mmg duduk rumah nenek kat gombak..sbb sana adik badik dia ada bolwh tgk2 kan dia..kalau kat umah dia sunyi..xde kawan borak..dlm mase mak dok umah nenek tu..tiba2 makcik aku bgtau..mak sesak nafas...kelam kabut kami bwk mak ke emergency hkl..

mak trus kena tahan wad...selepas diperiksa doktor...dia bgtau..dlm paru2 mak..ada air terkumpul...allahuakbar...lepas satu..satu ujian menimpa emak...tabah ye mak..akak tau mak kuat..mak boleh lawan semua ni...insyaallah dgn izinNYa...dan semangat mak yg kuat..mak pasti boleh..Allah ada dgn kita..

hari yg sama jugak doktor buat keputusan utk tebuk paru2 utk keluarkan air dari situ...byk jugak air yg keluar..x lebih 10liter.. warnanya mcm air bercampur darah..sebak melihat emak terlantar begitu...gambar kat atas tu yg terbaru selepas ditebuk kali ke dua utk keluarkan air...

lepas tu baru mak lega..boleh tido dgn selesa tanpa sesak nafas lagi...skrg tiup masih di badan...terima kasih x terhingga pada rakan2 karib yg sudi ziarah mak...kehadiran korang sedikit sebanyak menguatkan semangat mak utk bertarung lawan penyakit yg dia alami skrg...terima kasih!!!aku sayang korang...sebak bile korang dtg...tapi x leh nak nangis depan mak..krg ape pulak dia ckp..huhuhu...

kata doktor...air diparu2 adalah tanda2 yg slalu dikaitkan dgn penyebaran sel cancer ke bahagian itu..peluang utk emak sembuh sgt tipis..maybe setahun...maybe x sampai setahun...astarafirullahalazim...istifar panjang aku dgr kata doktor..tapi aku x trus percaya kata doktor...doktor hanya merawat...kuasa menyembuh dan memulih semua ditangan Allah swt...aku yakin seyakin yakinnya...Allah selalu mendgr dan terima doa dan permintaan hamba yg bersungguh2 memohon padaNya...insyaallahhhh...

ya allah..kau ampun kan dosa2ku ya allah...ampunkan dosa kedua ibu bapaku...kau perkenankan doa hambamu ini ya allah...kau makbulkan permintaan hamba mu ini...aku mohon kau sembuhkan la penyakit ibuku..kau kurangkan kesakitan ibuku..kau kuatkan semangat dan tabahkan hatinya utk melawan penyakitnya ya allah...sesungguhnya kau yg memberi penyakit dan pada engkau juga la penawarnya...maka sembuhkan la dia ya allahhh.....amin..amin ya rabbal alaminn..
Published with Blogger-droid v1.6.9

5 comments:

Bibu Wilda said...

x sanggup nak tgk makcik camtu ..aku doakan ko dan mak sentiasa kuat semangat, jangan putus asa k.Pedulik ape dok tu cakap. Allah yang lebih mengetahui. Aku tau ko mmg kuat dan boleh!

AzuraFazil DIN said...

walau aku xpenah jmp mak ko .. tp as manusia yg dh ada naluri keibuan aku x sangup nk tgk keadaan org yg tersyg terlantar kt spital .. uhuhhuhu
sedey nye .. ko kuat kan semangat key .. bnyakkan berdoa, bnyakkan baca Quran tuk dia..

kite x tau pe yg terlulis tuk dia.. kite as manusia mampu ihtiar dan berdoa moge2 di permudah kan segala urusan ..

kalau aku pi, bkn ko nangis .. aku rs aku yg ;banjir' ..

nome said...

Dear syafa, aku no-me...i know u know me :)

dah lama aku nak tego ko...to say hi dan tanya kabar mak ko...walaupun nasib kita berbeza tp aku pun membesar dikelilingi sedara2 menghidap cancer...

to me, ko memang kuat...tp yelah, sekuat manalah hati kita yer bile tgk mak sakit camtu...aku simpati dear...seyes, aku sedih tgk mak ko terlantar camtu...berat mata memandang berat lagi bahu memikul...teruskan berdoa...semoga doa kamoo didengari Allah s.w.t

be strong! aku doakan mak ko kuat untuk menjalani rawatan demi rawatan :)

Syafa said...

bibu..insyaallah binu..ill be strong for her..aku nak dia sihat aje!!

zura..anak mane yg sanggup nengok mak dia sakit kan...ape yg aku boleh buat skrg doa..doa..ikhtiar dan kuatkan semangat dia supaya dia dpt lawan penyakit dia tu..insyaallah..

nome..for sure la aku kenal ko..kite ofis sebelah2 je kot.hehehe..yes,im trying my best to be strong enought...semua utk dia..aku x leh lemahh..aku mesti kuat utk bagi dia support!!tq for all your doa..selagi terdaya..aku akan cuba naikkan semangat dia..supaya dia leh jalani kimo tu nanti..insyaallah...tq ye!

A.I said...

Aku pon x sanggup nk tgk dia sakit gitu sya :( -berat mata yg memandang, berat lg bahu yg memikul

Semoga Allah kurangkan rasa sakit mak kau & semoga semua yg terbaik utk dia, amin...